Заради петрола увеличението на горивата може да продължи и догодина, ако добивът се свива още Преди да е

...
Заради петрола увеличението на горивата може да продължи и догодина, ако добивът се свива още Преди да е
Коментари Харесай

Преди да е дошла зимата - дизелът пак по-скъп от бензина

Заради петрола увеличението на горивата може да продължи и следващата година, ако добивът се свива още
Преди да е пристигнала, зима към този момент размести цените на горивата. Показва го информация в профилираните уеб сайтове, които наблюдават котировските - дизелът у нас сега се продава приблизително за 2,89 лв., а бензинът е 2,84. В огромните вериги даже се срещат цени и над 2,90 лв..

За последно дизелът е бил по-скъп от бензина при започване на май. След това - през лятото, цената му стартира да пада. Тази наклонност обаче бе единствено за 2-3 месеца, след което трендът се обърна - котировките му се подвигат непрекъснато от началото на юли. Тогава литър се оферираше за 2,45 лв., в този момент е с 50 ст. повече.

Цената у нас е една от най-ниските в Европа

- единствено в Полша и Малта горивото е по-евтино. В огромна част от западноевропейските страни по бензиностанциите дизелът се продава за близо 4 лв.. Рекордьори са скандинавските страни.

Почти всяка рафинерия при преработката на нефт създава 50-55% бензин, 35% дизел и останалото е пропан-бутан, мазут и други артикули. Което значи, че няма по какъв начин да се усили производството на дизел за сметка на останалите типове гориво. Това дава съображение на търговци и производители да предвиждат, че може да има и ново нарастване до края на годината поради по-голямото търсене през студените месеци.

Ако предвижданията за повишаването на дизела се осъществен, ще се качат и цените на всичко

- от разноските за отопление на дома до продуктите, които се купуват всекидневно. Дизелът е главно гориво за превоза на артикули - употребява се от камиони, влакове и кораби, че даже и от самолети, тъй като така наречен джет гориво е производно на газьола.

Известен оптимизъм за опазване на цената дават котировките на петрола, които се задържаха под 90 $. Тези равнища обаче може да се окажат единствено за няколко месеца, сочат прогнози на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и Международната организация по енергетика (МАЕ).

В четвъртък от ОПЕК обявиха, че следващата година потреблението на нефт ще се усили поради устойчивата международна стопанска система, заяви Ройтерс. Прогнозата е, че световното ползване ще се вдигне с 2,25 млн. барела дневно. През 2024 година се чака постоянен растеж и поради продължаващо усъвършенстване в Китай, което ще ускори потреблението,

показват от ОПЕК. В отчета се твърди още, че производството на нефт в границите на организацията е повишено макар уговорката за редуциране на добива. Ръстът се дължал на увеличени количества от Нигерия, Саудитска Арабия и Кувейт.

МАЕ обаче е по-песимистична по отношение на търсенето на петрол, въпреки също да предвижда нарастване следващата година. То обаче е редуцирано от 1 млн. на 880 000 барела на ден. Причините за това са икономическите условия в световен проект и напредъкът в енергийната успеваемост, които оказват напън върху потреблението.

Прогнозите за по-голямо търсене значат и покачване на цените на горивата. Особено в случай че се резервира в действие съглашението за редуциране на добива с 1,3 млн. барела на ден, което подписаха Саудитска Арабия и Русия. В момента неговото деяние е до края на годината и е главната причина за относително скъпия петрол, който през септември бе даже над 90 $ за барел.

Според МАЕ обаче, в случай че спомагателните съкращения на добива от страните производителки бъдат анулирани през януари 2024 година, то може да има и остатък. Това щяло да докара и до поевтиняване на горивата. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР